Μουσείο

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ │ από 25 Μαΐου 2015

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ │ Ηρακλειδών 16, Θησείο
Το κτίριο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2015 θα λειτουργεί για το ευρύ κοινό μόνο τις Κυριακές και κατά τις ώρες 10:00-18:00. Θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από 2 έως και 23 Αυγούστου 2015.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ │ Απ.Παύλου 37, Θησείο
Το κτίριο από 25 Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου 2015 θα είναι ανοικτό καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10:00-18:00. Θα παραμείνει κλειστό από 20 έως και 31 Ιουλίου 2015, λόγω αλλαγής έκθεσης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

 

Από 1 Αυγούστου 2015 έως 10 Ιανουαρίου 2016

Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, Αινείας ο Τακτικός, Φίλων ο Βυζάντιος, Ήρων ο Αλεξανδρεύς, Αρίσταρχος ο Σάμιος, Ίππαρχος ο Ρόδιος, κ.ά. Ονόματα σχεδόν άγνωστα στους περισσότερους από εμάς, κι όμως: είναι οι πρωτοπόροι μαθηματικοί, γεωγράφοι, αστρονόμοι, φιλόσοφοι κι εφευρέτες της αρχαιότητας, που με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. 

    

Κλείστε εγκαίρως θέση στις εβδομαδιαίες ξεναγήσεις στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο) και γνωρίστε μερικά από τα σπουδαιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. 

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά και απευθύνονται σε μεμονωμένα άτομα, οργανωμένες ομάδες αλλά και σχολεία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr


Διαδραστικές ξεναγήσεις*

Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30
Κάθε Σάββατο & Κυριακή 12:00-13:30 & 16:00-17:30
Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 10,00 €

* Περιλαμβάνουν γενική ξενάγηση αλλά και διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα.


Γενικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν κρατήσεως 

Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 6,00 €


Σχολικές επισκέψεις (μέχρι 40 άτομα), κατόπιν κρατήσεως

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00, 11:00, 12:00 & 13:00
Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 4,00 € ανά μαθητή/συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν 

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

 

ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                 

 

                               

 

            

 


ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ"

Η νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών «Παίζω και Kαταλαβαίνω» ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 11:00-19:00, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος, Ηρακλειδών 16, Θησείο).

Η έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος) αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely. 

Στον πρώτο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες. 

Στο δεύτερο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά). 


Έγραψαν για τη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω»

«Μέσα στο μοναδικό νεοκλασικό με την υπέροχη αυλή του Μουσείου Ηρακλειδών, η τέχνη δεν είναι απλά κάτι όμορφο, αλλά είναι από μόνη της ένας θρίαμβος της επιστήμης… Εκεί τα παιδιά της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να δουν και να πράξουν πράγματα που σε ελάχιστα αντίστοιχα μουσεία ανά τον κόσμο συμβαίνουν».

Κατερίνα Ανέστη, iefimerida 5.3.2015

«Στη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» διαπιστώνει κανείς ότι απαντήσεις σε ερωτήματα που μοιάζουν με αινίγματα μπορούν να δώσουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου μέσα από μία σειρά παιχνιδιών και πειραμάτων, που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία».

Μαίρη Αδαμοπούλου, Τα Νέα 6.3.2015

«Παιχνίδι με πρωτότυπα εκθέματα, σχεδιασμένα ειδικά για να μετατρέψουν τη διαδρομή προς τη γνώση σε αξέχαστη βιωματική εμπειρία. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο».

Χριστίνα Σανούδου, Η Καθημερινή 14.3.2015

«Το κεντρικό κτίριο της Ηρακλειδών έρχεται να τονώσει τον νευραλγικό χώρο της Παιδείας εστιάζοντας τη φιλοσοφία του στο τρίπτυχο “Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά”. Μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική που θα ωφελήσει τόσο τα παιδιά αλλά και όσους θέλουν να θυμηθούν ότι κάποτε υπήρξαν».

Μαριλένα Αστραπέλλου, ΒΗΜΑgazino 18.3.2015

«Πόσο γοητευτικό είναι άραγε το ταξίδι στη μαθηματική σκέψη που παρέχεται στο Μουσείο Ηρακλειδών; Όταν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να διαβάσετε τα σημειώματά των παιδιών στο τετράδιο επισκεπτών. Θα διαπιστώσετε ότι μετά τα διθυραμβικά σχόλια η συχνότερη ευχή τους είναι: “Μακάρι να ήταν έτσι το σχολείο μας”».

Ιωάννα Σουφλέρη, Το Βήμα Science 19.4.2015


Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια:
Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών 
Συνεργάτες:
Σοφία Σταθοπούλου, Msc Διδακτικής Μαθηματικών
Δρ Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π. 
Δρ Χρήστος Τερζής, μουσικολόγος, ιστορικός των Επιστημών 


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "Παίζω και Καταλαβαίνω"
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ: Ηρακλειδών 16, Θησείο 118 51
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Το κτίριο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2015 θα λειτουργεί για το ευρύ κοινό μόνο τις Κυριακές και κατά τις ώρες 10:00-18:00. Θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από 2 έως και 23 Αυγούστου 2015.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: Παιδιά: 6€ - Οι συνοδοί/γονείς δωρεάν, Ενήλικες: 6€, Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί με επίδειξη ταυτότητας: 4€ 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ.: 210 34 61 981, e-mail: edu@herakleidon-art.gr

 ΧΟΡΗΓΟΣ

   

 ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                        

                        


Έκθεση μεταλλικών γλυπτών και ψηφιδωτών
στην αυλή του Μουσείου Ηρακλειδών

   

Τέσσερα μεταλλικά γλυπτά και τρία ψηφιδωτά έργα παρουσιάζονται στην αυλή του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών σε μια καλλιτεχνική έκθεση, που συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη. Έτσι, οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στη νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» (στον Α΄ και Β΄ όροφο, κάθε σαββατοκύριακο 11:00 με 19:00), θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συγχρόνως το έργο δυο σύγχρονων καλλιτεχνών, της Πέγκυς Γραφάκου και του Γιάννη Δενδρινού.  

«Οι ψηφίδες υποτάσσονται στο σχέδιο», λέει η καλλιτέχνιδα Πέγκυ Γραφάκου, που εκθέτει τρία ψηφιδωτά έργα της («Γαλαξίας», «Δίνη», «Τα χρώματα του χρόνου»).  «Τα χρώματα της υαλόμαζας και η υφή του υλικού συνδυάζονται έτσι ώστε να μπορεί να αποδοθεί η αρχέγονη τεχνική, σε έργα του σήμερα, παίζοντας με τις ροές. Πρωταρχικός στόχος η αναπαραγωγή της "εικόνας" που έσωθεν δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης και της μεταβολής».

Τα τέσσερα γλυπτά από μέταλλο («Πεταλούδα», «Γεωμετρικές συνθέσεις Ι, ΙΙ, ΙΙΙ») του Γιάννη Δενδρινού αντλούν την επιρροή τους από την αφρικανική τέχνη, όπως την γνώρισε ο καλλιτέχνης στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες όπου μεγάλωσε. Η μητρότητα, τα μέσα μεταφοράς και πρόσφατα η κινητική τέχνη τον εμπνέουν για να δημιουργήσει έργα όπου συνυπάρχουν η κίνηση και το φως. 


Η Πέγκυ Γραφάκου ξεκίνησε το ταξίδι ζωής κι έκφρασης της μέσω της τέχνης το 1993, μαθητεύοντας δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους της ζωγραφικής και της ψηφιδογραφίας, όπως τον Ν. Μαρασλή, την Έλ. Σταθοπούλου, τον Δ. Μανίνη. Είναι μέλος της ομάδας των «Εικαστικών Παιγνίων» του Δ. Μανίνη στο ατελιέ «Ηράκλειτος». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε εκκλησιαστικούς χώρους. Έχει λάβει μέρος σε τρεις ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές.

Ο Γιάννης Δενδρινός γεννήθηκε το 1978 στην Δημοκρατία του Κονγκό, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών. Σπούδασε στην Αθήνα ηλεκτρομηχανολογικούς αυτοματισμούς και στη συνέχεια, συντήρηση έργων τέχνης. Ασχολείται μέχρι και σήμερα επαγγελματικά με τον τομέα της ηλεκτρολογίας και των αυτοματισμών. Αυτοδίδακτος στην κατασκευαστική γλυπτική από μέταλλο, χρησιμοποιεί ως υλικό παροπλισμένα βιομηχανικά υλικά. Επηρεασμένος αφενός από την αφρικανική τέχνη και την ανακύκλωση αυτών των υλικών, αφετέρου από την λειτουργικότητα των υλικών που δουλεύει στην καθημερινότητα του, θέτει ως επίκεντρο των θεμάτων του την αντίθεση ανάμεσα στην φύση του ανθρώπου και αυτά τα υλικά. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ώρες λειτουργίας: Το κτίριο από 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2015 θα λειτουργεί για το ευρύ κοινό μόνο τις Κυριακές και κατά τις ώρες 10:00-18:00. Θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από 2 έως και 23 Αυγούστου 2015.
Πληροφορίες: Τ: 210 34 61 981, E: edu@herakleidon-art.gr