Μουσείο
Μουσείο

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1977 για να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού 2300 χρόνων εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Ως ιστορικό και εθνογραφικό μουσείο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης στη διάρκεια αυτών των αιώνων.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ Η συλλογή του, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς, αποτελείται από περισσότερα από δέκα χιλιάδες πρωτότυπα αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, και περιλαμβάνει ποικίλο υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Το νέο κτίριο του Μουσείου φιλοξενεί την πλούσια συλλογή του και την υποδομή για υπηρεσίες προς το κοινό σε συνολικό χώρο 800τ.μ. Η συνολική έκταση του Μουσείου έχει οργανωθεί σε χώρους μόνιμης έκθεσης της συλλογής, εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, περιοδικών εκθέσεων, βιντεο-προβολών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο και εργαστήριο, εργαστήριο συντήρησης και πωλητήριο

ΕΡΕΥΝΑ Το Ε.Μ.Ε. συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα ιδρύματα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μελέτη και τεκμηρίωση των Ρωμανιώτικων και Σεφαραδίτικων παραδόσεων και μνημείων. Τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιούνται μέσα από εκθέσεις και εκδόσεις.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ  Αν θέλετε να συμμετέχετε ενεργά στο έργο του, σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος του Συλλόγου των Φίλων και να απολαύσετε τα ιδιαίτερα προνόμια που παρέχονται. Με τη δική σας συμβολή, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα εξακολουθήσει να αντιπροσωπεύει επάξια αυτή τη σπουδαία και μοναδική παράδοση της Διασποράς.