Μουσείο
Μουσείο

Σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας (γωνία Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου), κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λειτουργεί από το 2011 το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Τρεις ολόκληροι όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Από μια συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα, του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη που έχουν παραχωρηθεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, σε πρώτη φάση εκτίθενται στο Μουσείο 112 αυτοκίνητα. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980

Ένας προσομοιωτής Formula 1 περιμένει να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς…Απλά αποφασίστε το βαθμό δυσκολίας ανάμεσα σε μια πληθώρα προγραμμάτων και νιώστε για λίγο την μοναδική εμπειρία οδήγησης ενός πιλότου του διασημότερου Πρωταθλήματος Αγώνων Αυτοκινήτου!

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου προσφέρει υπερσύγχρονους εναλλακτικούς χώρους για τη φιλοξενία κάθε ξεχωριστής εταιρικής ή κοινωνικής εκδήλωσης.

Στους χώρους του μουσείου υπάρχει αμφιθέατρο 200 θέσεων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών και οργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα 3D της Αθήνας.

 

Στο χώρο λειτουργεί Parking χωρητικότητας 800 θέσεων με εισόδους από Γ’ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού.

 

ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΗ

Α’ΦΑΣΗ

Από μια συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα, του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη που έχουν παραχωρηθεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, σε πρώτη φάση εκτίθενται στο Μουσείο 112 αυτοκίνητα. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980.

Μεταξύ άλλων, στο Μουσείο εκτίθεται η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Rolls Royce του ηθοποιού Sir Laurence Olivier, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, κ.α.

Β’ΦΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια του 2013-2014, το Μουσείο θα φιλοξενήσει 100 περίπου νέα εκθέματα αγωνιστικών αυτοκινήτων και Formulas που έχουν διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους αγώνες.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια του 2013, το Μουσείο θα φιλοξενήσει περιοδική έκθεση αφιερωμένη στα αυτοκίνητα που σχεδίασε ο Ιταλός σχεδιαστής Pininfarina καθώς και στα αυτοκίνητα με Ελληνική ιστορία (που έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες ή που έχουν κατασκευασθεί στο σύνολο τους ή μέρη τους στην Ελλάδα)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» απευθύνεται  σε όλα  τα σχολεία της Αττικής κατ’ αρχήν και γιατί όχι, όλης της Ελλάδας (ιδιωτικά και δημόσια) και αποτελεί μια πρωτοπόρα προσπάθεια  που φιλοδοξεί να αναπληρώσει το κενό που υπάρχει έως σήμερα, στην οδική εκπαίδευση στη χώρα μας. 

Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από την επίσκεψη τους στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου και στην συνέχεια, ανάλογα με την ηλικία τους, θα μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα, σε ανεξάρτητους χώρους, στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΠΑΙΔΙΑ 06-12 ΕΤΩΝ «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» λέγεται το παιχνίδι όπου τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν τα βασικά σήματα της Τροχαίας μέσα από μια μικρή βόλτα στη πόλη και την κυκλοφορία της.  Κάθε παιδί συμμετέχει ενεργά, με ένα τέτοιο τρόπο που, ενώ τυπικά συμμετέχει σε ένα παιχνίδι, ουσιαστικά αφομοιώνει πληροφορίες (Οδικά Σήματα) που αμέσως μετά την αναχώρηση του από το χώρο του Μουσείου, θα αντικρύσει στην καθημερινότητα του. 

Το πρόγραμμα φιλοξενείται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το "Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς".

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου προσφέρει υπερσύγχρονους εναλλακτικούς χώρους για τη φιλοξενία κάθε ξεχωριστής εταιρικής ή κοινωνικής εκδήλωσης.

Στους χώρους του μουσείου υπάρχει αμφιθέατρο 200 θέσεων, το οποίο λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό εταιρειών και οργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα 3D της Αθήνας.

Κάθε ένας από τους τρεις ορόφους του Μουσείου έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα εκδηλώσεων  και να διαμορφωθεί  ανάλογα με τις  απαιτήσεις κάθε περίστασης, είτε πρόκειται για επαγγελματική, επιστημονική ή αθλητική  εκδήλωση, είτε για δεξίωση γάμου ή παιδικό πάρτυ.

Ο μεγαλύτερος αυτοτελής χώρος του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου με επιφάνεια 1500 τ.μ. και ιδιαίτερα μεγάλο ύψος χωρίς κολώνες, είναι ιδανικός για μεγάλες εκδηλώσεις.

Στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου, στο Belvedere που είναι κατεξοχήν χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων έως και 180 ατόμων, οι προσκεκλημένοι μπορούν να απολαύσουν μαγευτική θέα της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού παράλληλα με μια πανοραμική άποψη των εντυπωσιακών εκθεμάτων του Μουσείου.