Μουσείο
Μουσείο

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) ξεκίνησε τη λειτουργία του με όραμα και στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω της διάσωσης, της έρευνας και της μελέτης της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.

Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και συνεργάζεται με φορείς, ιδρύματα και Πανεπιστήμια που μοιράζονται τους ίδιους σκοπούς και ιδανικά.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα., στην οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, το οποίο εντυπωσιάζει για τις διακοσμητικές του λεπτομέρειες και τις πλούσιες οροφογραφίες.

Αξιοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα τεσσάρων αιώνων (17ος-20ος), το Μουσείο επιδιώκει να ανασύρει μνήμες από τα σχολικά χρόνια. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται αναγνωστικά και σχολικά βιβλία δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, χάρτες, γραφική ύλη, αρχειακό και εποπτικό υλικό κ.λπ.).

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ο επισκέπτης μέσα από την περιήγηση σε σχολικές εκδόσεις και σχολικό υλικό, γνωρίζει τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εκπαίδευσης. Η έκθεση ξεκινάει από τον 1ο όροφο με εκδόσεις από τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα και συνεχίζεται στον 2ο όροφο με εκδόσεις του 20ου αιώνα. Παράλληλα εκτίθενται σχολικοί χάρτες και σχολικό υλικό (τετράδια ιχνογραφίας, σχολικές ποδιές, έλεγχοι επίδοσης μαθητών).

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας στο χώρο μας, θα έχετε την ευκαιρία να «φορέσετε» ξανά την μπλε ποδιά και να περιηγηθείτε στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων, να αναγνωρίσετε αντικείμενα των σχολικών  χρόνων και της διδασκαλίας αλλά και να καθίσετε ξανά στα θρανία, αφού με μεγάλο μεράκι δημιουργήσαμε μια προσομοίωση τάξης των παλαιότερων δεκαετιών. Oι μεγαλύτεροι θα επαναφέρουν τις σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια καθισμένοι στα ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους. Οι μικρότεροι, λαμβάνοντας μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο ανακαλύπτοντας την ιστορία του παλιού σχολείου, αλλά και να συμμετάσχουν σε διαδρομές και δράσεις σχετικές με το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό.

 Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει:


 

·         Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία κάθε  βαθμίδας.

·         Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών και γονείς κάθε Σαββατοκύριακο.

·         Ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων, φοιτητών, συλλόγων με ταυτόχρονες προβολές.

·         Ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία και ιστορικούς χώρους της Πλάκας (μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ομάδες άνω των 5 ατόμων κατόπιν συνεννόησης στα ελληνικά και αγγλικά).

·         Εργαστήρια και επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και σεμινάρια ενηλίκων.

 

 Παράλληλα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες και διαλέξεις.

 

Στο πωλητήριο που στεγάζεται στο χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης μπορείτε να βρείτε αναμνηστικά δώρα, αφίσες, κάρτες, παιδικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τα σχολικά βιβλία αλλά και παιδικά βιβλία τόσο του ΕΚΕΔΙΣΥ όσο και άλλων εκδοτικών οίκων.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε και εσείς την προσπάθεια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μπορείτε να γίνετε μέλη και να έχετε τα προνόμια που σας παρέχει η κάρτα μέλους με δωρεάν είσοδο και εκπτώσεις σε όλα του τα προγράμματα.

Οι συλλογές μας εμπλουτίζονται καθημερινά και με τις δικές σας δωρεές. Η δωρεά σας καταγράφεται και σας αποστέλλεται σχετική επιστολή. Τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται είτε στις εκθέσεις μας είτε ως ερευνητικό υλικό.