Μουσείο
Μουσείο

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.
Η έμπνευσή του και η δημιουργία του πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία της Ειρήνης Σοφιανοπούλου και η λειτουργία του ξεκίνησε το 2006. Ανήκει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και  είναι μέλος του «HANDS ON INTERNATIONAL» διεθνούς συμβουλίου παιδικών μουσείων.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματα μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή. Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του. Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Διαδραστικές εκθέσεις: Σχεδιάζει και παρουσιάζει διαδραστικές εκθέσεις που ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την κατανόηση των συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών  με ειδικά  εκπαιδευμένους εμψυχωτές/τριες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, οι οποίοι «ζωντανεύουν» την έκθεση.

Σαββατοκύριακα στο μουσείο Η διαδραστική έκθεση του μουσείου είναι ανοιχτή για να την ανακαλύψουν οι ενήλικες παρέα με τα παιδιά (4 έως 12 χρονών), ενώ στη συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια τα οποία είναι σχεδιασμένα με στόχο να  ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την επικοινωνία ενηλίκων και παιδιών μέσα από το παιχνίδι.

Ετήσια παιδικά εργαστήρια με στόχο την ενθάρρυνση της αυτογνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών στα πλαίσια της ομάδας, μέσα από, τη μυθοπλασία, τα παιχνίδια ρόλων, τη ζωγραφική, τη μουσική και τα «ταξίδια» αναζήτησης!

Σεμινάρια για ενήλικες Στόχος του μουσείου στα σεμινάρια του είναι να ευαισθητοποιήσει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από την τέχνη και την τεχνική της εμψύχωσης.

Εκθέματα που … ταξιδεύουν! σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να συναντήσουν τα παιδιά που ζουν μακρυά από την Αθήνα τη φιλοσοφία του Μουσείου Συναισθημάτων 

Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά εργαστήρια:  για τους ελεύθερους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια των σχολικών διακοπών με στόχο την ευχάριστη και δημιουργική επικοινωνία  ενηλίκων και παιδιών.

Καλοκαιρινά πενθήμερα προγράμματα: πραγματοποιούνται την περίοδο των σχολικών καλοκαιρινών διακοπών, γεμάτα με δημιουργικές δράσεις για παιδιά 7 - 12 ετών

Παιδικές γιορτές για παιδιά 7-12 χρονών:  αποτελούν μια ευχάριστη αφορμή για  για ένα πρόγραμμα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου

Το μικρό πωλητήριο του μουσείου: επιλέγει παιδικά βιβλία που θεωρεί ιδιαίτερα ωφέλιμα και χειροποίητα μοναδικά είδη του μουσείου.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για σχολικές ή άλλες ομάδες κατόπιν κράτησης
Δευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.μ. - 3 μ.μ.
Για ελεύθερους επισκέπτες
Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Αναλυτικά:
10π.μ.- 1μ.μ. είναι ανοιχτή η διαδραστική έκθεση του μουσείου
1μ.μ.– 2μ.μ. πραγματοποιούνται εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά μαζί!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Είσοδος στην έκθεση του μουσείου: 4 ευρώ
Συμμετοχή στα εργαστήρια: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στη έκθεση)
Εισιτήριο για εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές ομάδες: 7 ευρώ