Μουσείο
Μουσείο

Tι είναι το Μουσείο Συναισθημάτων;

Ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του HOI «Hands On International» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων.

Ποια είναι η φιλοσοφία του μουσείου;

Τα συναισθήματα αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από το περιβάλλον μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο γύρω μας και να βρίσκουμε το δικό μας νόημα στη ζωή.

Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.

Ποιες είναι οι δράσεις του μουσείου;

Διαδραστικές εκθέσεις: Σχεδιάζει και παρουσιάζει διαδραστικές εκθέσεις που ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την κατανόηση των συναισθημάτων μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών  με ειδικά  εκπαιδευμένους εμψυχωτές/τριες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, οι οποίοι «ζωντανεύουν» την έκθεση.

Σαββατοκύριακα στο μουσείο Η διαδραστική έκθεση του μουσείου είναι ανοιχτή για να την ανακαλύψουν οι ενήλικες μαζί με παιδιά (5 έως και 15 χρονών), ενώ στη συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν σε εργαστήρια τα οποία είναι σχεδιασμένα με στόχο να  ενθαρρύνουν την αυτογνωσία και την επικοινωνία ενηλίκων και παιδιών μέσα από το παιχνίδι.

Ετήσια παιδικά εργαστήρια με στόχο την ενθάρρυνση της αυτογνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης των παιδιών στα πλαίσια της ομάδας, μέσα από, τη μυθοπλασία, τα παιχνίδια ρόλων, τη ζωγραφική, τη μουσική και τα «ταξίδια» αναζήτησης!

Επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες Στόχος του μουσείου στα σεμινάρια του είναι να ευαισθητοποιήσει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη μέσα από την τέχνη και την τεχνική της εμψύχωσης.

Εκθέματα που … ταξιδεύουν! σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να συναντήσουν τα παιδιά που ζουν μακρυά από την Αθήνα τη φιλοσοφία του Μουσείου Συναισθημάτων.

Εργαστήρια για τη γιορτή των Χριστουγέννων και του Πάσχα:  για τους ελεύθερους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια των σχολικών διακοπών με στόχο την ευχάριστη και δημιουργική επικοινωνία  ενηλίκων και παιδιών.

Καλοκαιρινά πενθήμερα προγράμματα: πραγματοποιούνται την περίοδο των σχολικών καλοκαιρινών διακοπών, γεμάτα με δημιουργικές δράσεις για παιδιά 7 - 12 ετών.

Παιδικές γιορτές για παιδιά 5-7 χρονών και 7-12 χρονών:  αποτελούν μια ευχάριστη αφορμή για  ένα πρόγραμμα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Το μικρό πωλητήριο του μουσείου: επιλέγει παιδικά βιβλία που θεωρεί ιδιαίτερα ωφέλιμα και χειροποίητα μοναδικά είδη του μουσείου.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για σχολικές ή άλλες ομάδες κατόπιν κράτησης
Δευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.μ. - 1 μ.μ.
Για ελεύθερους επισκέπτες
Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ. Αναλυτικά:
10π.μ.- 1μ.μ. είναι ανοιχτή η διαδραστική έκθεση του μουσείου
1μ.μ.– 2μ.μ. πραγματοποιούνται εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά μαζί!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Είσοδος στην έκθεση του μουσείου: 4.50 ευρώ
Συμμετοχή στα εργαστήρια: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στη έκθεση)
Εισιτήριο για εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολικές ομάδες: 7 ευρώ