Μουσείο
Μουσείο

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού  είναι μη κερδοσκοπικό  σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα  που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.

Κατά τα τελευταία χρόνια το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έφερε σε πέρας έξι κύρια προγράμματα:

  1. Προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας
  2. Την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο
  3. Την υποστήριξη περισσότερων από εκατό οικογενειών με ανήλικα παιδιά της κοινότητας Αφγανών προσφύγων «Σαμάρια» στο Μεταξουργείο
  4. Από τον Οκτώβριο 2012 λειτουργεί το «Εργαστήρι Πολιτισμού» για παιδιά στην οδό Αλκαμένους 11, Στ. Λαρίσης.
  5. Από τα τέλη του 2014 λειτουργεί το «Κέντρο για το Παιδί», στο πλαίσιο του Κέντρου Αλληλεγγύης-Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο διαθέτει παιδαγωγό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ (Δομοκού 2, 1ο όρ., απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης).
  6. «Το Δίκτυο στην Τράιμπερ» (Πλ. Τράιμπερ 8, από Λιοσίων 19) είναι ο τρίτος χώρος του Δικτύου που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2015 στην ίδια περιοχή του Στ. Λαρίσης.