Μουσείο

Summer school για τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά σε συνεργασία με τον STEM Education

Τέσσερα μοναδικά στη σύλληψή τους προγράμματα, εισάγουν τα παιδιά στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, την αρχαία ελληνική μουσική, στα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής και στην έννοια της  Ρομποτικής. Τα προγράμματα έχουν ειδικά επιλεγεί και σχεδιαστεί ώστε:
·         να συνδυάζουν μια πρωτότυπη εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών με τη μάθηση και την ψυχαγωγία
·         να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών
·         να αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους

Τα προγράμματα είναι ομαδοποιημένα για μαθητές Α’, Β’, Γ’ τάξης και Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού.

Προσφερόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες
ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ (απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Δημοτικού και Δ’, Ε’, ΣΤ’ αντίστοιχα)

Ταξίδεψε με τη μηχανή του χρόνου στην αρχαία Ελλάδα και ανακάλυψε τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων! Πώς και με τι έπαιζαν; Με πόσους τρόπους φαντάζεσαι ότι μπορεί να λυθεί ένα αρχαίο  παζλ; Στην αρχαιότητα έπαιζαν με επιτραπέζια; Όλοι έτοιμοι  για συναρπαστικές αποκαλύψεις;
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν την έννοια της ομαδικότητας μέσα από την Τριάδα, την Εννεάδα και το Οστομάχιο του Αρχιμήδη! 
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού)
Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν την επιστήμη, τον μύθο και την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων στις δύο μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου: Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών & Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια.
1.       Τα παιδιά απολαμβάνουν μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και μουσειακή εμπειρία γεμάτη εναλλαγές και γόνιμα ερεθίσματα, που βασίζεται στη διάδραση, τη συμμετοχικότητα, την ανακαλυπτική προσέγγιση και την αγωγή του βλέμματος. Από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι μαθητές αντιλαμβάνονται πως οι βάσεις για πολλές κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, ο υπολογιστής και οι ρομποτικές κατασκευές, είχαν τεθεί ήδη από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
2.       Το εντυπωσιακό πανόραμα από 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας έρχεται να συμπληρώσει τη βιωματική εμπειρία εστιάζοντας αυτή τη φορά στο ακουστικό μέρος. Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα δίνουν τη σκυτάλη στη λύρα του Ερμή και στον ελικώνα του Πυθαγόρα, σε ένα μουσικό ταξίδι, κατά το οποίο οι μαθητές απολαμβάνουν μια βιωματική εμπειρία στον συναρπαστικό αλλά και συνάμα άγνωστο κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής.

ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Δημοτικού)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, συναρμολογώντας τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες κ.λπ. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή, έργο), διασκεδάζοντας. Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τα “κλασικά τουβλάκια” LEGO και όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί με απλό τρόπο να επαληθεύει όσα έμαθε.

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας να κατασκευάζουν με τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές», κατανοώντας έτσι τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Οι μαθητές κατ’ αυτόν τον τρόπο έρχονται σε πρώτη επαφή με τους νόμους της Φυσικής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ LEGO WeDo (απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξης Δημοτικού)

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “LEGO WeDo™” επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών του δημοτικού σχολείου στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά του Δημοτικού κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.

Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

Δημιουργική απασχόληση, παιχνίδι, μάθηση!

Ο ιδανικός συνδυασμός για το καλοκαίρι του παιδιού σας.

 

Έναρξη: 18 Ιουνίου και κάθε Δευτέρα / 9:00-17:00 
Πρόγραμμα: εβδομαδιαίο
Κόστος: 130 ευρώ (περιλαμβάνεται γεύμα)
Έκπτωση στο δεύτερο παιδί: 25%
Πληροφορίες – εγγραφές: Τηλ. 211 411 0044,  6907 292002