Μουσείο

a Terezin

Μάνα με δύο παιδιά

Κατερίνα Χαριάτη Σισμάνη

Terezin, Litomerice.

Κάστρο του 18ου αιώνα σε μικρή απόσταση από την Πράγα. Χρησιμοποιήθηκε ως στρατό-πεδο και σταθμός μεταφοράς κρατουμένων με προορισμό το Auschwitz-Birkenau στην Πολωνία την περίοδο 1941-1944 (βλέπε Αρχεία Εβραϊκού Μουσείου Πράγα, Κεντρικό Κρατικό Αρχείο Πράγα, Yad Vashem Museum Ιερουσαλήμ). Η τοποθεσία Terezin έχει χαρακτηριστεί τόπος προσκυνήματος από το 1950 και έχει ανεγερθεί μνημείο και μουσείο.

 

Κατερίνα Χαριάτη-Σισμάνη, 1911-1996

Ζωγράφος, μαθήτρια του Γ. Μπουζιάνη. Εξορίστηκε στη Χίο, Τρίκερι και Μακρόνησο την περίοδο 1948-1952. Το έργο «Μάνα με δυο Παιδιά» είναι εμπνευσμένο από το χρονικό του Terezin 1941-1944. Αναπαριστά μια νεκρή μητέρα κρατώντας στην αγκαλιά της τα δυο της παιδιά που πέθαναν θηλάζοντας. Το γλυπτό αυτό όπως και το σχέδιο «á Terezin» έχουν φιλοτεχνηθεί στο Τρίκερι το 1948-49. Κατά την περίοδο της εξορίας της η Κατερίνα Χαριάτη-Σισμάνη, ανάμεσα σε άλλα έργα, ολοκληρώνει και 250 σχεδία αποτυπώνοντας την ζωή των εξόριστων γυναικών τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο λεύκωμα «Γυναίκες από όλη την Ελλάδα». Το έργο χυτεύτηκε για πρώτη φορά σε μέταλλο το 2010, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Έργα της Κατερίνας Χαριάτη-Σισμάνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Εξορίας, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.