Μουσείο
Μουσείο

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ( Μ.Ε.Π.Τ.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών. Ειδικεύεται σε ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, την τέχνη που δημιουργούν τα παιδιά, γεγονός που το καθιστά από τα ελάχιστα στο είδος του στον κόσμο.

Η επικέντρωση στην εκπαίδευση μέσα από τις εικαστικές Τέχνες, η εμπειρία 19 χρόνων λειτουργίας υπηρετώντας βασικές αρχές που πηγάζουν, εστιάζουν και απευθύνονται αποκλειστικά στο παιδί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των εικαστικών, διαφοροποιούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης από τους υπόλοιπους φορείς που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

 

            Aπό το 1994 έτος ίδρυσής του, έχει θέση ως σκοπό τη μελέτη και προβολή της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης, την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, την ανταλλαγή εκθέσεων και τη συνεργασία με επιστήμονες και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την παιδική τέχνη.

Από το ξεκίνημά του το Μουσείο προβάλει την παιδική τέχνη στην Ελλάδα με σημαντικότερες εκθέσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στο Μέγαρο Μουσικής  και διεθνώς στο Μέγαρο Ηνωμένων Εθνών, στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο, στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Ιαπωνία.
Παράλληλα προώθησε συνεργασίες με τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.Π.Ε.Π.Θ,  το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, την
Unicef, τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, το WWF, το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., την International Paint Pals στην Ατλάντα και την Tate Modern στο Λονδίνο.

 

            Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. Περιλαμβάνουν 7.000 έργα απ’ όλη την Ελλάδα, βραβευμένα σε Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που οργανώνει το Μουσείο και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, έργα από τα Εικαστικά Εργαστήρια για παιδιά και άτομα με αναπηρίες που πραγματοποιούνται στο χώρο του, παιχνίδια με άχρηστα υλικά παιδιών της Αφρικής, έργα παιδιών της Κατοχής και τα πρώτα δείγματα εικαστικής απεικόνισης έμψυχης μορφής των παιδιών της φυλής των Καλάς.

            Αντλώντας από τις συλλογές του, το Μουσείο ανανεώνει τις εκθέσεις στο χώρο του τακτικά, αναδεικνύοντας διάφορες θεματικές ενότητες.

            Στα πλαίσια των εκθέσεων το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου σχεδιάζει και πραγματοποιεί σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.

            Στελέχη ειδικά καταρτισμένα σε θέματα τέχνης, αναλαμβάνουν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 5-12 ετών και για οικογένειες με παιδιά 2,5-4 ετών, με διάρκεια ενός ή και οκτώ μηνών, αυτοτελή δίωρα με αφορμή συνεργασίες και στιγμές στην ιστορία της τέχνης ή εορταστικά την περίοδο διακοπών.

Το Μουσείο δανείζει μουσειοσκευές σε σχολεία της περιφέρειας, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και συμμετέχει σε ημερίδες. Το 2005 οργάνωσε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τη παιδική τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη.

 

                 Στο πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται αποκλειστικά λευκώματα, παιχνίδια τέχνης, κάρτες, αφίσες και αναμνηστικά μικροαντικείμενα τέχνης με έργα από τις συλλογές του.