Μουσείο
Μουσείο
Το Μουσείο Ηρακλειδών, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε από το ζεύγος Παύλου και Μπελίντας Φυρού, το 2004, κυρίως για να παρουσιαστούν στο Ελληνικό κοινό οι συλλογές των ιδρυτών του. Μέχρι το 2012, από τις αίθουσες του μουσείου πέρασαν έργα καλλιτεχνών όπως οι M.C. Escher, Vasarely, Lautrec, Degas, Xenakis, Luther, Munch κ.ά.
 
Ήδη, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Μουσείο Ηρακλειδών αγκάλιασε τις επιστήμες και δη τα μαθηματικά και δημιούργησε με τη συνεργασία λαμπρών συνεργατών-μαθηματικών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά».
 
Η συνύπαρξη αυτή ανάμεσα στο Μουσείο και τις Επιστήμες ήταν ο καταλύτης στη μετεξέλιξή του, από το 2014 και μετά, σε πολιτιστικό κέντρο που ανακαλύπτει, προβάλλει, αναδεικνύει πολλαπλές και πολύπλοκες σχέσεις αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις επιστήμες  και την τέχνη, προωθώντας και τις δύο φαινομενικά μη σχετιζόμενες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Στην προσπάθειά του αυτή, ήταν αδύνατο να μη συναντηθεί με την τεχνολογία, αφού η τελευταία περπατά χέρι–χέρι με τις επιστήμες χωρίς να χάνει τη σχέση αίματος με την γλωσσικά ομόρριζή της τέχνη.
 
Το Μουσείο Ηρακλειδών με χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζει στο κοινό του το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τεχνολογίας που από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχει δημιουργήσει.
 
Η μόνιμη έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη & Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων περιλαμβάνει εμβληματικά επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και τεχνικής. Από τα μεγάλα και εντυπωσιακά έργα των Μυκηναίων, μέχρι τον βυζαντινό αστρολάβο, ο επισκέπτης ταξιδεύει 28 και πλέον αιώνες ιστορίας, γνώσης, πολιτισμού, ανθρώπινων δεξιοτήτων, σε όλο τον κόσμο της γεωγραφικής εξάπλωσης του ελληνισμού.
 

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη & Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων

Το Μουσείο Ηρακλειδών με χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζει στο κοινό του το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τεχνολογίας που από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχει δημιουργήσει. Πρόκειται σχεδόν για το σύνολο της έκθεσης που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, κατά την παρουσιαση της σε πόλεις της Κίνας, το 2017. 
 
Η έκθεση περιλαμβάνει εμβληματικά επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και τεχνικής. Από τα μεγάλα και εντυπωσιακά έργα των Μυκηναίων, μέχρι τον βυζαντινό αστρολάβο, ο επισκέπτης ταξιδεύει 28 και πλέον αιώνες ιστορίας, γνώσης, πολιτισμού, ανθρώπινων δεξιοτήτων, σε όλο τον κόσμο της γεωγραφικής εξάπλωσης του ελληνισμού. 
 
Οι θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται είναι οι παρακάτω: 
 
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΤΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ, ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΜΕΓΑΛΑ ΟΠΛΑ, ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΡΙΗΡΗΣ. 
 
Η έκθεση φιλοξενείται και στα δύο κτίρια του Μουσείου των Ηρακλειδών.