Μουσείο

"ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ"®

Εκπαιδευτική Περίοδος 2015-2016

Το καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2015-2016 του Μουσείου Ηρακλειδών «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 (σχεδιασμός-επιστημονική επιμέλεια: Αποστόλης ΠαπανικολάουΆρης Μαυρομμάτης, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών).  

Το πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» (συνέχεια κι επέκταση του γνωστού από το 2005 προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά») αποτελεί συμπλήρωμα της σχολικής διδασκόμενης ύλης στην κατεύθυνση της διδακτικής διαθεματικότητας, συνδέοντας τα μαθηματικά με την ιστορία της επιστήμης και της τέχνης, τη φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα. 

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πορεία αναζήτησης της διασύνδεσης επιστήμης, τέχνης και μαθημα­τικών, μέσα από δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλε­πίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα εκλαΐκευσης και κατανόη­σης της επιστημονικής σκέψης, καθώς κι επιλεγμένα έργα τέχνης από τα σημαντικότερα εικαστικά ρεύματα, έτσι όπως παρουσιάζονται στη μόνιμη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» στο Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, έχει διάρκεια δύο ωρών και πραγματοποιείται από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο κύκλους 9:00-11:00 και 11:00-13:00.

Για επισκέψεις σχολικών ομάδων πέραν αυτών των ημερών και ωρών, απαιτείται ιδιαίτερη συνεννόηση.

Συνοπτική Περιγραφή

Μέρος Α΄: Περιήγηση-ελεύθερη αλληλεπίδραση με τα εκθέματα υπό τη διακριτική καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένου καθηγητή με σκοπό τη δημιουργία γόνιμων προβληματισμών.

Μέρος Β΄: Παρουσίαση και ανάλυση συγκεκριμένης για κάθε τάξη θεματικής ενότητας στις αίθουσες διαλόγου και αλληλεπίδρασης, με χρήση πολυμεσικού εξοπλισμού και αλληλεπιδραστικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικές πληροφορίες

Για να κατεβάσετε πληροφοριακό υλικό ανά κατηγορία, πατήστε παρακάτω: 

      

ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ!

Φέτος το πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» εγκαινιάζει μια νέα εκπαιδευτική ενότητα με τίτλο «Αρχαία τέχνη και μαθηματικά» κι εμπλουτίζεται με το εργαστήριο «Με χρώματα, πηλό και γεωμετρία, φτιάχνω τα δικά μου γεωμετρικά αγγεία» (σχεδιασμός: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ), που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη γεωμετρία αλλά και το  μουσειακό χώρο και την πολιτιστική κληρονομιά, μέσα από την βιωματική επαφή  τους με την τέχνη της αρχαιότητας. Το εργαστήριο έχει διάρκεια δύο ώρες (μια ώρα εργαστήριο και μια ώρα ξενάγηση στη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω») και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Για να κατεβάσετε πληροφοριακό υλικό ανά κατηγορία, πατήστε παρακάτω:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ                              ΔΗΜΟΤΙΚΟ 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

Τα αρχεία συνεργάζονται με όλους τους γνωστούς browsers (internet explorer, google chrome). Όταν θελήσετε να κατεβάσετε ένα αρχείο, πατήστε στο αντίστοιχο εικονίδιο και κατόπιν πατήστε στο κουμπί Download προκειμένου να το «κατεβάσετε» στον υπολογιστή σας.

Κρατήσεις

Κρατήσεις για τη συμμετοχή των σχολικών ομάδων μπορούν να γίνουν με τους εξής τρόπους:

  1. Τηλεφωνικώς, καλώντας τον αριθμό 210 34 61 981, Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9:00 έως 17:00, ή
  2. Στέλνοντας τη Φόρμα Εγγραφής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση edu@herakleidon-art.gr.

Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.

Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι παρακάτω:

  • ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα είναι 20 μαθητές για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και 15 μαθητές για το Νηπιαγωγείο
  • μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά χρονική ζώνη 75-80 μαθητές για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και 60 μαθητές για το Νηπιαγωγείο

Το κόστος συμμετοχής ανά μαθητή ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Πριν την κράτηση για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνιστάται στους συνοδούς-εκπαιδευτικούς να συμβουλεύονται τις Χρήσιμες Οδηγίες και τους Όρους Συμμετοχής


Έγραψαν για τη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω»

«Μέσα στο μοναδικό νεοκλασικό με την υπέροχη αυλή του Μουσείου Ηρακλειδών, η τέχνη δεν είναι απλά κάτι όμορφο, αλλά είναι από μόνη της ένας θρίαμβος της επιστήμης… Εκεί τα παιδιά της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να δουν και να πράξουν πράγματα που σε ελάχιστα αντίστοιχα μουσεία ανά τον κόσμο συμβαίνουν».

Κατερίνα Ανέστη, iefimerida 5.3.2015

«Στη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» διαπιστώνει κανείς ότι απαντήσεις σε ερωτήματα που μοιάζουν με αινίγματα μπορούν να δώσουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου μέσα από μία σειρά παιχνιδιών και πειραμάτων, που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία».

Μαίρη Αδαμοπούλου, Τα Νέα 6.3.2015

«Παιχνίδι με πρωτότυπα εκθέματα, σχεδιασμένα ειδικά για να μετατρέψουν τη διαδρομή προς τη γνώση σε αξέχαστη βιωματική εμπειρία. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο».

Χριστίνα Σανούδου, Η Καθημερινή 14.3.2015

«Το κεντρικό κτίριο της Ηρακλειδών έρχεται να τονώσει τον νευραλγικό χώρο της Παιδείας εστιάζοντας τη φιλοσοφία του στο τρίπτυχο “Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά”. Μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική που θα ωφελήσει τόσο τα παιδιά αλλά και όσους θέλουν να θυμηθούν ότι κάποτε υπήρξαν».

Μαριλένα Αστραπέλλου, ΒΗΜΑgazino 18.3.2015

«Πόσο γοητευτικό είναι άραγε το ταξίδι στη μαθηματική σκέψη που παρέχεται στο Μουσείο Ηρακλειδών; Όταν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να διαβάσετε τα σημειώματά των παιδιών στο τετράδιο επισκεπτών. Θα διαπιστώσετε ότι μετά τα διθυραμβικά σχόλια η συχνότερη ευχή τους είναι: “Μακάρι να ήταν έτσι το σχολείο μας”».

Ιωάννα Σουφλέρη, Το Βήμα Science 19.4.2015


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Αποστόλης Παπανικολάου - Ε: apapanikolaou@herakleidon-art.gr και 
Άρης Μαυρομμάτης - Ε: amavromatis@herakleidon-art.gr
Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr