Μουσείο

«MathTech»: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ 
Φθινόπωρο 2015-Άνοιξη 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-8 & 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω» αποτελεί μια καινοτόμο δράση, που επικεντρώνεται στην έννοια της έρευνας. Στόχος του είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, καθώς έχει δομηθεί σύμφωνα με τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης των εννοιών.

Τα παιδιά δημιουργούν μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές και ηλεκτρικά κυκλώματα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο απλό σύστημα δόμησης, κι εξερευνούν τον τρόπο λειτουργίας τους. Με αφετηρία τη διαισθητική αντίληψη των φυσικών φαινομένων, ανακαλύπτουν τους νόμους που διέπουν τη μηχανική, την ακουστική και τον ηλεκτρισμό. Παράλληλα, χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως εργαλείο για τη διατύπωση αυτών των νόμων  –κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα των μαθηματικών εννοιών– αλλά και για να αντιληφθούν πώς συγκροτείται ο θεωρητικός κόσμος της φυσικής.  Η κίνηση, η δύναμη, η ισορροπία, ο ήχος, τα κύματα, τα ηλεκτρικά κυκλώματα, οι μοχλοί, καθώς και η ενέργεια και οι διαφορετικές μορφές της, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του εργαστηρίου.

Κάθε περίοδος αποτελεί ένα ταξίδι στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τα μαθηματικά και την τέχνη. Μέσα από τα διαδοχικά βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, οι συμμετέχοντες εργάζονται ατομικά αλλά κι ομαδικά, και βιώνουν τόσο τη χαρά της δημιουργίας όσο και την αναγκαιότητα κάθε επόμενου βήματος, το οποίο πρέπει και να το στηρίξουν λογικά. Τέλος, προσθέτουν το προσωπικό τους στοιχείο και διακοσμούν τις μηχανικές κατασκευές τους σύμφωνα με τη δική τους αισθητική αντίληψη.

Επιπλέον, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση κάθε κατα­σκευής (απαιτεί περίπου ένα μήνα), κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα περαιτέρω παρατήρησης κι εμβάθυνσης στη λειτου­ργία της, καθώς την παί­ρνει μαζί του στο σπίτι του.

Για να κατεβάσετε πληροφορίες για το εργαστήριο, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε κύκλου, πατήστε ΕΔΩ.

ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:  Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω: Εκπαιδευτικό εργαστήριο «MathTech»
Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια:

Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών  

Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: 2 τμήματα: 5-8 ετών & 9 ετών και άνω
Διάρκεια εργαστηρίου:

8 αυτοτελείς κύκλοι των 4 μαθημάτων, διάρκειας 90’.

Για το περιεχόμενο κάθε κύκλου ανά τμήμα πατήστε ΕΔΩ

Ημερομηνίες Εργαστηρίου:

1ος Κύκλος
Κυριακή 4, 11, 18, 25 Οκτωβρίου 2015 
2ος Κύκλος
Κυριακή 1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2015
3ος Κύκλος
Κυριακή 29 Νοεμβρίου και 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2015
4ος Κύκλος
Κυριακή 10,17, 24, 31 Ιανουαρίου 2016
5ος Κύκλος
Κυριακή 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2016

6ος Κύκλος
Κυριακή 6, 20 Μαρτίου & 3, 10 Απριλίου 2016
7ος Κύκλος
Κυριακή 17, 24 Απριλίου & 8, 15 Μαΐου 2016

8ος Κύκλος
Κυριακή 22, 29 Μαΐου & 5, 12 Ιουνίου 2016
Ώρα:

10:30-12:00, για μαθητές 5-8 ετών
12:30-14:00, για μαθητές 9 ετών και άνω

Κόστος συμμετοχής:

60 ευρώ* o κάθε κύκλος κατ' άτομο,
(έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί)

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

*Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

Για να κατεβάσετε το βιογραφικό του Αποστόλη Παπανικολάου, πατήστε ΕΔΩ

Για να κατεβάσετε το βιογραφικό του Άρη Μαυρομμάτη, πατήστε ΕΔΩ

ΜΙΚΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ: ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ
Φθινόπωρο 2015-Άνοιξη 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (life skills) μέσω του δημιουργικού λόγου, του εναλλακτικού και καινοτόμου τρόπου σκέψης  και των τεχνών (εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο φόρουμ, αφήγηση, ομαδικές εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργία βίντεο).

«Έχετε μήνυμα! Ετοιμαστείτε!» Κάθε φορά η ομάδα λαμβάνει ένα μήνυμα από μια μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας, της Επιστήμης, της Τέχνης, των Γραμμάτων και ετοιμάζεται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή! Προβλήματα καθημερινά, διαχρονικά, μεγάλα και μικρά απασχολούν την ομάδα, που μαθαίνει μέσω της γόνιμης συνεργασίας να λειτουργεί αποτελεσματικά και να είναι παραγωγική. Θέματα κοινωνικά, ηθικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, προσαρμοσμένα στην ηλικία των συμμετεχόντων, προσεγγίζονται με περιέργεια, διάθεση κατανόησης και πρόθεση ενεργού στάσης και δράσης.

Όλοι αναλαμβάνουν διαδοχικά διαφορετικούς ρόλους και οργανώνουν, συντονίζουν, παίρνουν πρωτοβουλίες, κάνουν «μάθημα», προτείνουν νέες ιδέες, προωθούν την επικοινωνία και επιλύουν συγκρούσεις ‒ αφού μάθουν σταδιακά και στην πράξη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Η ομάδα ασκείται σε ποικίλα είδη γραπτού και προφορικού λόγου βελτιώνοντας την ικανότητα έκφρασης, αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας και αυτοπεποίθηση στη δημόσια ομιλία.

Κάθε εργαστήριο, τελικά, μοιάζει με ένα μικρό θεατρικό έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τα ίδια τα παιδιά, ενώ στην τελευταία συνάντηση η ομάδα θα παρουσιάσει με μια μικρή παράσταση ή με όποιον άλλον τρόπο κρίνει καταλληλότερο, τα μηνύματα που θεωρεί σημαντικά για όλους.

Θεματικές ενότητες

 • Αρχές αποτελεσματικής επικοινωνίας: Επιλέγω τον κατάλληλο τρόπο για να επικοινωνήσω με τους γύρω μου αποφεύγοντας εμπόδια.
 • Δημόσια ομιλία: αναπτύσσω την αυτοπεποίθησή μου, μαθαίνω πώς να καλλιεργώ καλή σχέση με το ακροατήριό μου, αξιοποιώ τη γλώσσα του σώματος.
 • Ο λόγος που εμπνέει: Προσεγγίζω την αισθητική πλευρά του λόγου ως μέσου προφορικής και γραπτής έκφρασης (δημιουργική γραφή και αφήγηση).
 • Τρόποι και μέσα πειθούς: Ασκούμαι στο ρητορικό επιχείρημα, αναγνωρίζω τις «παγίδες πειθούς», αναπτύσσω λογικούς συλλογισμούς, επικαλούμαι το συναίσθημα.
 • Διαχείριση ομάδας: Συντονίζω συζητήσεις, ορίζω στόχους, σχεδιάζω και υλοποιώ δράσεις, αναλαμβάνω πρωτοβουλίες, ενθαρρύνω και υποστηρίζω.
 • Επίλυση συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο: Αναπτύσσω ενσυναίσθηση, μαθαίνω τη μέθοδο της «μη ήττας» («κερδίζω-κερδίζεις»), αξιοποιώ την ενεργητική ακρόαση και τα μηνύματα «Εγώ».
 • Παιχνίδια συνεργασίας και ομαδικότητας (team building).
 • Γραμματισμός στα ΜΜΕ (media literacy): Προσεγγίζω κριτικά τις πληροφορίες με ανάλυση λόγου, εξερευνώντας τη ρητορική της εικόνας, ερευνώντας και αποδελτιώνοντας πληροφορίες για θέματα που με ενδιαφέρουν.
 • Καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης: Αξιοποιώ τεχνικές και εργαλεία για να παράγω ιδέες, σκέφτομαι καινοτομικά, επιλύω προβλήματα με δημιουργικό τρόπο, αξιολογώ κριτικά προτεινόμενες ιδέες.
ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:  Μικροί Ηγέτες: Λόγος και Σκέψη... για τις δεξιότητες ζωής
Σχεδιασμός εργαστηρίων & εμψύχωση:

Επιστημονική επιμέλεια ενότητας «Λόγος και Σκέψη»-σχεδιασμός προγράμματος και εμψύχωση: Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής και δημιουργικής σκέψης, DEA, υπ. Δρ (Ρητορική στην Εκπαίδευση), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου
Διάρκεια:

30 ώρες σε 15 δίωρα σεμινάρια, από Οκτώβριο 2015 έως και Απρίλιο 2016

Ημερομηνίες: Σάββατο 3, 17, 31 Οκτωβρίου, 14 & 28 Νοεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου 2015, 9 & 23 Ιανουαρίου, 6 & 20 Φεβρουαρίου, 5 & 19 Μαρτίου, 2,16 & 23 Απριλίου 2016
Ώρα: 16:00-18:00
Κόστος συμμετοχής:

Ετήσιο συνολικό κόστος: 200 ευρώ.

Τρόπος καταβολής:

 1. Με εξόφληση του συνολικού ποσού κατά την εγγραφή, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* προσφέρεται έκπτωση 10% – τελική τιμή: 180 ευρώ
 2. Σε τρεις δόσεις (2X67€, 1X66€), μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* οι οποίες καταβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου.

- Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί. Ισχύει μία έκπτωση σε κάθε περίπτωση

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

*Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού ή της πρώτης δόσης, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

 

Για να κατεβάσετε το βιογραφικό της Βάλιας Λουτριανάκη, πατήστε ΕΔΩ

CREATIVE ENGLISH CLUB: ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ... ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Φθινόπωρο 2015-Άνοιξη 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αγγλικά μέσω μουσικού θεάτρου και νέων τεχνολογιών. Μια ψηφιακή εμπειρία για παιδιά δημοτικού, που ξεφεύγει από τα βιβλία και τη στείρα απομνημόνευση και καλλιεργεί τις γλωσσικές τους δεξιότητες, κάνοντάς τα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα Αγγλικά με παιγνιώδη τρόπο.

Με όχημα το μουσικό θέατρο, την ψηφιακή αφήγηση, τη χρήση τεχνολογίας (βίντεο, πολυμεσικές παρουσιάσεις, διαδραστικές ασκήσεις), τη συστηματική άσκηση σε ρητορικά παιχνίδια κι αγωνίσματα, και άλλες βιωματικές μεθόδους, τα παιδιά θα εισαχθούν σε βασικές έννοιες της αγγλικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, θα κατανοήσουν εμπειρικά συντακτικές δομές και γραμματικά φαινόμενα, θα καλλιεργήσουν την προφορική κυρίως έκφρασή τους και θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Όλες οι ενότητες είναι ειδικά σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών, κατάλληλες για διαδραστικό πίνακα SMARTboard και ομαδικές εργασίες με υλικό από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς ιστότοπους, όπως τους ABCya, BrainPop, Sesame Street, TIME for Kids, National Geographic Kids, FunBrain, How Stuff Works, Starfall, CoolMath, Make Me Genius, Learner, SchoolTube,Ted Ed, Khan Academy.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα προσαρμόζεται στο επίπεδο των συμμετεχόντων και συμπληρώνει δυναμικά και αποτελεσματικά το μάθημα των Αγγλικών στο σχολείο, προωθώντας την αγάπη των παιδιών για τις ξένες γλώσσες. Ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων θα δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά τμήματα. Επιπλέον, στο τέλος του έτους θα παρουσιαστεί και μια θεατρική παράσταση που θα έχει ετοιμάσει η ομάδα.

Θεματικές ενότητες

 • Ο κόσμος που μας περιβάλλει: Χρώματα, σχήματα, γράμματα, ήχοι, αριθμοί, ζώα, φυτά, εποχές
 • Ο κόσμος που ζούμε: Τόποι, κατοικίες, συνήθειες, οικογένεια, χόμπι, διασκέδαση, αθλητισμός
 • Βασικές δεξιότητες: Ανάγνωση, μαθηματικά
 • Ο κόσμος των ανακαλύψεων: Ο πλανήτης μας, το ηλιακό σύστημα, οι ήπειροι, τα ταξίδια
 • Ο κόσμος της τεχνολογίας: Εφευρέσεις και εφευρέτες, πώς δημιουργήθηκε, κατασκευές
 • Ο κόσμος του παραμυθιού: Ιστορίες από όλον τον κόσμο, ψηφιακή αφήγηση, δραματοποίηση, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδι
 • Ο κόσμος της τέχνης: Μουσική, ζωγραφική, ψηφιακές περιηγήσεις, μουσεία και εκθέματα
ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:  Creative English Club: Λόγος και Σκέψη... στα αγγλικά
Σχεδιασμός εργαστηρίων & εμψύχωση:

ΕμψύχωσηΜαρία Μαρίν, καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής, MA, PHD ca,  εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), Λεξικογράφος, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ομίλων MUN, Debate, English Music Theater

Επιστημονική επιμέλεια ενότητας «Λόγος και Σκέψη»: Βάλια Λουτριανάκη.

Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού: 5-8 & 9-11 ετών, με περιθώριο δημιουργίας δύο τμημάτων
Διάρκεια:

36 ώρες σε 15 δίωρα σεμινάρια, από Οκτώβριο 2015 έως και Απρίλιο 2016

Ημερομηνίες: Σάββατο 3, 17, 31 Οκτωβρίου, 14 & 28 Νοεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου 2015, 9 & 23 Ιανουαρίου, 6 & 20 Φεβρουαρίου, 5 & 19 Μαρτίου, 2,16 & 23 Απριλίου 2016
Ώρα: 16:00-18:00
Κόστος συμμετοχής:

Ετήσιο συνολικό κόστος: 200 ευρώ.

Τρόπος καταβολής:

 1. Με εξόφληση του συνολικού ποσού κατά την εγγραφή, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* προσφέρεται έκπτωση 10% – τελική τιμή: 180 ευρώ
 2. Σε τρεις δόσεις (2X67€, 1X66€), μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* οι οποίες καταβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου.

- Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί. Ισχύει μία έκπτωση σε κάθε περίπτωση

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

*Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού ή της πρώτης δόσης, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

 

Για να κατεβάσετε το βιογραφικό της Μαρίας Μαρίν, πατήστε ΕΔΩ

ΤΟ ΑΣΤΡΟΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ... ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 
Φθινόπωρο 2015-Άνοιξη 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τα παιδιά... προβάρουν την ποδιά του επιστήμονα και μέσα από δώδεκα συναντήσεις παίρνουν το ρόλο επιστημόνων της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας και των υπολογιστών, και φτιάχνουν τη δική τους «χρονομηχανή» για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

Επιπλέον, ασκούνται στο πώς να συνοψίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιστημονικής ιδέας και να τα παρουσιάζουν με ένα poster ή ένα τρίλεπτο βίντεο, όπως αυτά που δημιουργούνται σε διαγωνισμούς Επικοινωνίας της Επιστήμης, όπως το School Lab και το Famelab.

Τέλος, ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουν κάποια σχετική σταδιοδρομία όταν μεγαλώσουν, μαθαίνουν τη σημασία των επιστημονικών επιτευγμάτων που παράγονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταλαβαίνουν πώς αυτά αλλάζουν τη ζωή τους, και χρησιμοποιούν τα βασικά συστατικά της επιστημονικής σκέψης στην καθημερινότητά τους.

Οι δώδεκα συναντήσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω αντικείμενα (δυο συναντήσεις ανά αντικείμενο):

 • Ο κόσμος γύρω μας: Εξηγώντας όσα παρατηρούμε γύρω μας με τη βοήθεια των νόμων της Φυσικής.
 • Όλα είναι θέμα Χημείας, ακόμα και στην κουζίνα: Γιατί φουσκώνει το σουφλέ και γιατί διατηρούνται τα παστά ψάρια;
 • Στο διάστημα και ακόμα παραπέρα: Η διαστημική έρευνα αλλάζει τη ζωή μας − γίνε και εσύ κομμάτι της!
 • Μιλώντας για την επιστήμη: Μιλάω για ένα επιστημονικό θέμα και το παρουσιάζω με ακριβή αλλά και εύληπτο τρόπο σε 3 λεπτά!
 • Ρομποτική με lego: Φτιάχνω και προγραμματίζω το δικό μου «έξυπνο» αυτοκινητάκι. Αποκλειστικά στο Μουσείο Ηρακλειδών κάνουν... απόβαση τα  robots  της Edison.
 • Kids go coding: Η πρώτη μου εφαρμογή χτίζεται στο tablet του... μπαμπά!

Σε συνεργασία με το openscience.gr, την ΑΜΚΕ Girls Go Coding και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού-EU Code Week (10-18.10.2015). 

ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:  Το αστρόπλοιο της Επιστήμης: Λόγος και Σκέψη... στην επιστήμη
Σχεδιασμός εργαστηρίων & εμψύχωση:

Εμψύχωση: Κώστας Καρπούζης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), μέντορας διαγωνισμού School Lab, αρθρογράφος στο openscience.gr  

Επιστημονική επιμέλεια ενότητας «Λόγος και Σκέψη»: Βάλια Λουτριανάκη.

Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
Διάρκεια:

24 ώρες σε 12 δίωρα εργαστήρια, από τον Οκτώβριο του 2015 έως και τον  Μάιο του 2016

Ημερομηνίες: Σάββατο 10, 24 Οκτωβρίου, 7 & 21 Νοεμβρίου, 5 &19 Δεκεμβρίου 2015, 16 & 30 Ιανουαρίου, 13 & 27 Φεβρουαρίου, 9 Απριλίου & 7 Μαΐου 2016.
Ώρα: 16:00-18:00
Κόστος συμμετοχής:

Ετήσιο συνολικό κόστος: 180 ευρώ.

Τρόπος καταβολής:

 1. Με εξόφληση του συνολικού ποσού κατά την εγγραφή, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* προσφέρεται έκπτωση 10% – τελική τιμή: 162 ευρώ
 2. Σε τρεις δόσεις (3X60€), μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* οι οποίες καταβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου.

- Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί. Ισχύει μία έκπτωση σε κάθε περίπτωση

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

*Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού ή της πρώτης δόσης, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

 

Για να κατεβάσετε το βιογραφικό του Κώστα Καρπούζη, πατήστε ΕΔΩ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ARKKI
Φθινόπωρο 2015-Άνοιξη 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Α'- Γ'  & Δ'- ΣΤ'  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Tο Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το επιτυχημένο πρόγραμμα ARKKI (School of Architecture for Children and Youth) με δυο παράλληλα, ανανεωμένα εργαστήρια για παιδιά της Α' έως και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού.

Το φιλανδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ARKKI, που ήρθε στην Ελλάδα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ το καλοκαίρι του 2014, ωθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, να εξερευνήσουν τον κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις και να τονώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών και με εργαλείο την αρχιτεκτονική. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας των παιδιών, ώστε να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους

Τα προγράμματα, που γίνονται από αρχιτέκτονες ειδικά εκπαιδευμένους στην Φινλανδία, χωρίζονται σε επτά κύκλους των 4 εβδομάδων  με εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 17:00. 

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:  Αρχιτεκτονική-ARKKI
Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια:

Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ και το ARKKI (School of Architecture for Children and Youth) 

Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται σε μαθητές Α΄- Γ΄ & Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
Διάρκεια εργαστηρίου:

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 4  εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών 

Ημερομηνίες Εργαστηρίου:

1ος Κύκλος
Κυριακή 4, 11, 18, 25 Οκτωβρίου 2015 
2ος Κύκλος
Κυριακή 1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2015
3ος Κύκλος
Κυριακή 29 Νοεμβρίου και 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2015
4ος Κύκλος
Κυριακή 10,17, 24, 31 Ιανουαρίου 2016
5ος Κύκλος
Κυριακή 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2016

6ος Κύκλος
Κυριακή 6, 20 Μαρτίου & 3, 10 Απριλίου 2016
7ος Κύκλος
Κυριακή 17, 24 Απριλίου & 15, 22 Μαΐου 2016

Ώρες:

17:00-18:30

Κόστος συμμετοχής:

80 ευρώ o κάθε κύκλος κατ' άτομο

Πληροφορίες-Κρατήσεις:

Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

AKTO
κα Γεωργία Φούντα
Τ: 210 52 30 130

Τα δίδακτρα θα καταβάλλονται από τους γονείς σε τραπεζικό λογαριασμό του ΑΚΤΟ Α.Ε.
- ΕΘΝΙΚΗ : Αρ. Λογαριασμού 151/470284-09
  IBAN-GR 84 0110 1510 0000 1514 7028409
- EUROBANK: Αρ. Λογαριασμού 0026.0201.92.0200217980
  IBAN-GR 810 2602010000920200217980
- ALPHA BANK:Αρ. Λογαριασμού 104.00.2320005636
  IBAN-GR 3201401040104002320005636

ή με καταβολή μετρητών στην έδρα του Μουσείου Ηρακλειδών 

Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό και σύμφωνα με τα φινλανδικά πρότυπα. Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί μεμονωμένα ή συνεχόμενα. Κρατήσεις γίνονται και για τους 8 κύκλους του προγράμματος

 

Για να κατεβάσετε πληροφορίες για τη θεματολογία των μηνιαίων κύκλων του εργαστηρίου ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ARKKI, πατήστε ΕΔΩ.

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ
Φθινόπωρο-Χειμώνας 2015

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-14 ΕΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια 6 συναντήσεων, οι μικροί καλλιτέχνες του εργαστηρίου θα ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο της ιαπωνικής χαρακτικής παράδοσης ουκίγιο-έ (浮世絵) με την καθοδήγηση της εικαστικού Pascaline Bossu.

To ουκίγιο-έ, που στα ιαπωνικά σημαίνει «εικόνες του φθαρτού» ή «φευγαλέου κόσμου», είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα της περιόδου Έντο (1603-1868), που περιλαμβάνει εξαιρετικά δημοφιλή έργα ζωγραφικής με ευφάνταστο αφηγηματικό περιεχόμενο και κυρίως τις περίφημες ιαπωνικές «στάμπες» (από τη γαλλική λέξη «estampe»), δηλαδή τις ιαπωνικές ξυλογραφίες, καθώς η εγχάραξη των σχεδίων γινόταν επάνω σε ξύλο, που χρησίμευε σαν ένα είδος μήτρας ώστε η σύνθεση να μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Η ονομασία των ιαπωνικών χαρακτικών ουκίγιο-έ έχει θρησκευτικές ρίζες και καθιερώθηκε ως υποδήλωση μιας τέχνης που αγαπάει να αποτυπώνει τις παροδικές χαρές της ζωής – τις ψυχαγωγικές ή άλλες ασχολίες και τα ενδιαφέροντα μιας κοινωνίας που βασικά επιζητούσε να βιώνει το σήμερα.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

11.10: Σχεδιάζουμε ένα γυναικείο πορτραίτο με σινική μελάνη αλλά και μοτίβα από κιμονό με λαδοπαστέλ κι έγχρωμη μελάνη.

25.10: Σχεδιάζουμε μια  ανθρώπινη φιγούρα με φόντο ένα τοπίο, με σινική μελάνη.

8.11:   Ζωγραφίζουμε με έγχρωμη μελάνη το σχέδιο του προηγούμενου εργαστηρίου.

22.11: Εγχάραξη ενός πορτραίτου πάνω σε λινέλαιο.

6.12:   Εκτύπωση του χαρακτικού ε πολλά χρώματα.

20.12: Δημιουργία ιαπωνικής φορεσιάς και σχεδιασμός